Gravely – specifický typ kol, který se těší velké oblibě u široké cyklistické veřejnosti.
Ghost si pro nadcházející sezónu připravil hned několik nových kousků, které stojí za zhlédnutí.

Co je to gravelové kolo a jak vypadá

Možná už jste o gravelech něco zaslechli, ale poznali byste ho, kdyby se kolem vás na ulici prohnal? Snadno byste si ho mohli splést s kolem silničním. Přitom se gravely od silniček liší v několika zásadních detailech.

Čím se gravelová kola odlišují od silničních:

  • pohodlnější geometrie (komfort horských kol, dravost a vzhled silniček)
  • Šířka plášťů, které dodávají větší komfort a lepší pocit z jízdy
  • ergonomicky tvarovaná řídítka pro komfortnější úchyt
  • velmi účinné kotoučové brzdy
  • některé modely mají možnost montáže nosičů, brašen a batohů přímo na rám, aby rozložili co nejlépe váhu na celé kolo
  • celkově jsou robustnější, pevnější a odolnější pro jízdu v náročných podmínkách

Možná se ptáte, jaký je rozdíl mezi gravelovým a cyklokrosovým kolem. Cyklokrosové kolo je přímo určené pro závodění po blátivých okruzích a jeho geometrie je tak nastavena čistě na výkon. Šířka plášťů je limitována UCI na 32 mm. Gravel bike má oproti tomu geometrii nastavenou komfortně, a to i na několika denní cestování. Rám je navíc připravený pojmout pláště až do šířky 45 mm.

Obecně jsou gravelová kola komfortnější a hravější v těžším terénu avšak s co největším přenosem síly při šlapání. Široké pláště a spolehlivé kotoučové brzdy jsou připravené do těch nejnáročnějších podmínek. Stejně důležité jsou bytelné výplety a odolné komponenty, které mají delší životnost a snesou hrubší zacházení. Váha gravelových kol se většinou pohybuje kolem 8 až 10 kilogramů.

Kompromis mezi silničními a horskými koly

Gravely jsou v podstatě kompromisem mezi silničním a horským kolem. Jsou rychlejší a dravější než horská kola, avšak vzhled byl inspirován z klasických silničních kol. Někdo si je pořizuje pro splnění svých cestovatelských snů, jiní jako dopravní prostředek do práce, nebo pro jízdu městem i mimo něj, pro někoho jsou alternativou mezi silničním a horským kolem, se kterým se nemusí bát vlítnout i do terénu. Záleží na vás, jaké pro ně najdete využití.

Gravelová kola Ghost

Ani německý Ghost nemůže zůstat pozadu a má ve svém sortimentu solidní nabídku gravel biků, poznáte je podle označení Road Rage. Od ohnivého Fire Road Rage, přes zuřivého Violent Road Rage až po nekonečně skvělého Endless Road Rage.

Fire Road Rage – Vítěz Gravelbike testu od Velomotion, kandidát na Kolo roku 2019 v kategorii gravel biků. Volba pro takzvaný bikepacking. Kolo osazeno širšímí horskými plášti 29x2,0 a díky držákům na rámu a vidlici je uzpůsobeno nést náklad nezbytný pro všechna dobrodružství po dlouhých štěrkových, polních nebo asfaltových cestách.

Violent Road Rage – Karbonový speciál vhodný i na cyklokrosové závodění je osazen kompletní sadou Shimano Ultegra s 2x11 převody, zapletenými koly Fulcrum Racing a hydraulickými kotoučovými brzdami Shimano Ultegra se 160mm kotouči.

Endless Road Rage – Špičkový karbonový rám s pevnými osami a účinnými kotoučovými brzdami je jako stvořený pro putování přes kameny, kořeny a rozbité stezky až na konec světa. V tom je nápomocné dynamo v předním kole s USB konektorem v představci, kde můžete zapojit navigaci. Dlouhému dobrodružství už nic nebrání. Jednoduchý pohon 1x11 je téměř bezúdržbový a snese extrémní podmínky.