70 let zkušeností, technologických inovací, atraktivních designů a špičkových kol. V prvních letech se francouzský Lapierre zaměřoval především na výrobu MTB kol, v devadesátých letech svou pozornost přesunul i ke kolům silničním. A dobře udělal.

Od MTB k silnicím a FDJ

Přelomovým rokem byl rok 2002, kdy Lapierre začal spolupracovat s profesionálním silničním týmem FDJ (Française des Jeux). Od té doby se s koly Lapierre můžete setkávat na elitních silničních závodech, v čele s domácí Tour de France. Zanedlouho se Lapierre pustil do výrobylehkých karbonových rámů (LP 0.9C). Spolupráce s profi závodními jezdci nespočívá pouze v jejich sponzorování a zásobování koly. Jezdci FDJ mají důležité slovo při vývoji a testování nových modelů kol. A jak je vidět, tento způsob kooperace je úspěšný. V roce 2003 získal tým FDJ na svých Lapierrech čtyři dresy na Tour de France a závod dokončil v zeleném dresu díky sprintu Badena Cooka v závěrečné etapě. O rok později rozšířil kolekci vítězných dresů o ten růžový z Giro d´Italia 2004. Od té doby sbírají závodníci na kolech Lapierre jedno vítězství za druhým. V roce 2014 se ke slovu dostává nová kolekce silničních kol Aircode. A právě na Aircodu se Thibaut Pinot z FDJ ještě v témže roce umístil na celkovém třetím místě v Tour de France. V České republice Lapierre spolupracuje se závodním týmem TOPFOREX Lapierre Pro Cycling Team.

Modelové řady silničních kol Lapierre

Dnes, na začátku sezóny 2019, nabízí Lapierre několik modelových řad silničních kol. O každé z nich se dozvíte více v seriálu, který pro vás připravujeme pro následující týdny. Teď se pojďme podívat, které řady to jsou: Aircode nabízí extra lehké závodní stroje pro ambiciózní jezdce. Audacio představuje silniční kola pro začínající silničáře. Pulsium jsou závodní stroje, které poskytují maximální možný komfort i na dlažebních kostkách. Sensium je označení vytrvalostních stroje pro hobíky i ambiciózní jezdce. Shaper jsou fitness silničky vhodné pro kondiční jízdy na cyklostezkách a rychlé přesuny po městě. Tandem vám umožní užívat si silniční cyklo zážitky ve dvou. Xelius je nejvyšší modelovou řadou silničních kol Lapierre, jsou to extrémně lehká závodní kola připravená dostat vrchaře na vrchol co nejrychleji a s co nejmenší námahou.

Úplnou novinkou, která má obrovský potenciál pro vývoj silniční cyklistiky, je silniční elektrokolo Lapierre E-Xelius. Ale o něm až někdy příště.